Bakgrund

   Hästar är inte bara ett jobb, det är en livsstil. Och ju mer tid


man tillbringar med hästar desto mer lär man sig


om sig själv.

   Maria började sin karriär som 16 åring på galoppbanan och arbetade många år med engelska fullblod, som "work rider", jockey och assisterande tränare. 

   Utöver sina drygt 20 år med kapplöpningshästar har hon även ridit en hel del hästar från andra discipliner så som western-,dressyr- och hopphästar, samt mustanger och ranchhästar.


  Under ett par års tid assisterade Maria på hästtränare Patrick


Alloris clinics runtom i Europa.

   Maria  lär ut om hästens betende och kommunikation och hur man får den att bli mjuk och lyhörd, samt arbeta så biomekaniskt rätt som möjligt. Bristande kommunikation är ofta grundproblemet om man känner att vissa saker i ridningen eller hanteringen inte fungerar med ens häst. 


 Maria är även engagerad i det ideella arbetet att bevara de fritt levande mustangerna i USA och framförallt i de olika indianreservaten där. Hösten 2018 påbörjade hon tillsammans med vänner och dokumentärfilmare från den amerikanska ursprungsbefolkningen en dokumentärfilm om Nordamerikas vildhästar, vilket förhoppningsvis kan bidra lite i kampen om deras framtida existens. Vi har mycket att lära oss av de få vilt levande hästar som finns kvar på denna jord, för att kunna förstå våra domectiserade hästar bättre.

  Maria fick förståelse för och lärde sig läsa av hästar under de många år hon red in flera unghästar varje vinter och red mellan 4-8 hästar per dag, i princip 7 dagar i veckan, samt tävlade kontinuerligt.

   

Av Patrick Allori fick hon sen utbildning i att se hästen mer i ett


biologiskt perspektivs dvs så som hans folk


ursprungsamerikanerna/ slättindianerna gör och använda "the


horse code language" i kommunikationen och träningen med


hästen.

 När Maria arbetar med en häst för första gången börjar honmed att försöka etablera en god kontakt i frihet i en rundcorral. Det innebär att hon presenterar sig för hästen på hästens språk i stället för att kräva att hästen ska förstå vårt språk på en gång. Ofta påtvingar vi hästen all vår teknik och våra metoder redan från första sekund och "tilltvingar" oss lydnad genom desentisering och ideliga nötningar. Vi använder olika bett och linor och hjälptyglar och mycket dubbla signaler blir det ofta eftersom vi samtidigt skickar ut signaler med vår kropp och energi som vi är helt omedvetna om men som hästen läser av blixtsnabbt eftersom det är så den funkar som biologisk varelse. Hästen är ett flyktdjur och människan ett rovdjur.


Det är av yttersta vikt att hästen känner förtroende för oss för att


vi ska kunna ha ett bra samarbete med den.

Efter att ha etablerat ett tryggt ledarskap (som är baserat på vägledning ej dominans och tvång) och en tydlig kommunikation, följer så den tekniska biten.

  

Där är målet att hästen ska arbeta biomekaniskt rätt, vara


avslappnad och elastisk, samt mottaglig för ryttarens hjälper och


signaler.

  

Maria är även noga med att kolla hästens rörelseschema och ser


hon att den behöver hjälp (vid uppenbar hälta måste veterinär


kontaktas) kan hon utföra en speciell stretching och


kroppsbalansering, för att göra den mer uppmärksam på sin


kropp och släppa på spänningar. Maria arbetar även med


massage som komplement till träningen.

  

Detta kombinerat med lösgörande arbete både från marken och


från hästryggen brukar ge hästen enormt mycket bättre


förutsättningar för att överkomma både fysiska och psykiska


problem.  En avslappnad mun och en mjuk lyhördhet för


ryttarens hjälper gör en häst villig och positiv för arbete.

 

  Grunden är då  lagd och har man en bra bas då funkar det mesta andra, förutsatt att man är lyhörd för sin häst och förstår både dess kapacitet och dess begränsningar, på grund av ras, ålder, anatomi osv.