Bakgrund


HÄSTBEMANNINGEN

Genom åren har jag stiftat bekantskap med många olika typer av hästar och för mig är hästar inte bara ett jobb, det är en livsstil.

Under långa perioder har jag tillbringat mer tid på hästryggen än på marken.

 

 

Jag har arbetat många år med engelska fullblod, galopphästar, som "work rider", jockey och assisterande tränare. Det var nog där jag lade grunden till en hyfsat stark fysik och uthållighet. Jag är van vid att tillbringa dagarna utomhus i sol, regn och snö och jag är van vid kroppsarbete.

 

 

Utöver detta har jag ridit en hel del westernhästar och på senare år även dressyr och hopphästar.

Jag har rest med och assisterat på hästtränare Patrick Alloris clinics runtom i Europa under ett par års tid.

 

 

Jag  lär ut hur man kan förstå hästen ur hästens perspektiv, får den att bli mjuk och lyhörd och arbeta så biomekaniskt rätt som möjligt, samt lägga en bra grund för unghästar.

Utöver det arbetar jag deltid på Thorsholma Gård AB i Vallentuna.

 

Jag  är även engagerad i det ideella arbetet att bevara de fritt levande mustangerna i USA och framförallt i de olika indianreservaten där. Hösten 2018 påbörjade jag tillsammans med vänner och dokumentärfilmare från den amerikanska ursprungsbefolkningen en dokumentärfilm om Nordamerikas vildhästar, vilket vi hoppas kan bidra till deras framtida existens.

 


 

Jag fick förståelse för och lärde mig läsa av hästar under mina många år där jag red in unghästar varje vinter och red mellan 4-8 hästar per dag, i princip 7 dagar i veckan.

Av Patrick fick jag sen lära mig att se på hästen så som hans folk, slättindianerna gör och förstå "the horse code language", vilket öppnade upp en ny värld för mig, eller expanderade min värld kan man säga.

 

 

 

När jag arbetar med en häst för första gången börjar jag oftast med att försöka etablera en god kontakt dvs i frihet i en rundcorral.

   Det innebär att jag presenterar mig för hästen på HÄSTENS språk, jag kräver inte att hästen ska förstå MIG på mitt språk. Det är ofta det vi gör nämligen. Vi påtvingar hästen all vår teknik och våra metoder redan från första sekund och "tilltvingar" oss lydnad genom desentisering och ideliga nötningar.

 

 

 

Efter att ha etablerat ett tryggt ledarskap (som är baserat på VÄGLEDNING ej DOMINANS och TVÅNG) och en tydlig kommunikation, följer så den tekniska biten.

  

Där är målet att hästen ska arbeta biomekaniskt rätt, vara avslappnad och elastisk, samt mottaglig för ryttarens hjälper och signaler.

  

Traumatiserade hästar, stressade eller introverta hästar kan oftast hjälpas ganska omgående på detta sätt.

   Jag är även noga med att kolla hästens rörelseschema och ser jag att den behöver hjälp (vid uppenbar hälta måste veterinär kontaktas) kan jag utföra en speciell stretching och kroppsbalansering, för att göra den mer uppmärksam på sin kropp och släppa på spänningar.

  

Detta kombinerat med lösgörande arbete både från marken och från hästryggen brukar ge hästen enormt mycket bättre förutsättningar för att överkomma både fysiska och psykiska problem.  En avslappnad mun och en mjuk lyhördhet för ryttarens hjälper gör en häst villig och positiv för arbete.

 

 

Grunden är lagd och har man en bra bas då funkar det mesta andra, förutsatt att man är lyhörd för sin häst och förstår både dess kapacitet och dess begränsningar, på grund av ras, anatomi osv.

 

 

 

 

Copyright. All Rights Reserved